Iedere kunstenaar is een verhalenverteller…

20170304_114802

Men heeft het altijd over DE KUNSTWERELD maar ik denk dat die niet (meer) bestaat in deze digitale tijd. Ik denk dat er meerdere kunstwerelden bestaan en dat je, als kunstenaar, kiest in welke kunstwereld je wilt werken…

Natuurlijk zijn er elitaire curators, galerieën en musea waar je tegenop kan kijken. Wie zou er niet zijn/haar kunst in het MoMa van San Francisco willen exposeren? Maar de kans dat je ‘ontdekt’  wordt is gewoon niet zo groot in Nederland.

Daarnaast is er de verdeling tussen de zogenaamde professionele kunstenaars, degene met een diploma van de kunstacademie, en de autodidacten…degene die het zichzelf allemaal hebben aangeleerd. Binnen die groep autodidacten zitten dan ook nog eens ergens verstopt: de Outsiders.

Als ik met andere mensen praat over Outsider Art dan blijken veel reacties hetzelfde:

  • dat zijn toch van die mensen met Down Syndroom die de hele dag zitten te verven in zo’n dagbesteding?
  • zijn dat niet die psychiatrische patiënten?
  • Outsider Art is geen kunst…
  • Wat is dat…Outsider Art? Nooit van gehoord!

Binnen DE KUNSTWERELD is er ook een soort visie op Outsider Art en die zag ik heel goed terug op de expositie van het nieuwe Outsider Art museum in de Hermitage in Amsterdam waar een groot deel van de gekozen werken om seksualiteit bleken te gaan. Hoe saai in een wereld die al zo geobsedeerd is door seksualiteit. Ik vond er ( als echte Outsider) niets aan en schaamde me zelfs een beetje…is dit hoe de curatoren ons zien?

Ik wil wat andere kunstenaars laten zien die, naar mijn opinie, echte Outsider kunstenaars zijn maar die zeker wel professioneel bezig zijn als zelfstandig kunstenaar:

Ardith Goodwin:

10495811_693387090697037_7565275002157706935_o

http://www.ardithgoodwin.com/contact/

Scott Bergey:

qtLdBEtA_400x400

twitter.com

Ik denk/voel dat het maken van kunst en het creatief bezig zijn voor ieder individu iets anders betekent: we hebben allemaal ons eigen verhaal te vertellen.

Kunst is voor mij niets anders dan beeldtaal. Een verhaal vertellen in beeld. Creativiteit is voor mij een combinatie tussen technische vaardigheden en intuïtie. Maar dat wil niet zeggen dat een kunstenaar die technisch zeer vaardig is een beter verhaal te vertellen heeft dan de Outsider Kunstenaar.

Ieder beeldverhaal heeft waarde…iedere kunstenaar is een verhalenverteller.

IMG_5228

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s