De 4 stappen in mijn creatief proces…

20160906_102902 (2)

Het ‘creatief proces’ is een ongrijpbaar iets: hoe maak ik eigenlijk mijn gedichten? Hoe kom ik erop om dit schilderij zo te maken?

Ik heb erover nagedacht, heb mezelf geobserveerd en ik ben tot het inzicht gekomen dat ik ongeveer 4 stappen in het creatief proces doorloop maar dat dit niet altijd op chronologische volgorde gaat:

Stap 1: Laag over laag over laag over laag…

Ik schilder graag op canvasdoeken. Ik begin gewoon met het beschilderen van het doek zonder dat ik een idee heb. Ik probeer allerlei kleurcombinaties uit of probeer een gevoel te schilderen. Ik kan er ook nog papier op plakken en collages maken. Dan kan ik daar ook weer overheen schilderen. Soms trek ik het papier er na een tijdje weer vanaf zodat je weer een ander effect krijgt. Als ik vind dat het er niet meer mooi uitziet dan ga ik erover heen met witte gesso of gesso waar ik wat acrylverf aan toevoeg. En dan zet ik het doek een tijdje weg zodat het goed kan drogen.

Stap 2: Het idee

Ik werk op twee manieren: ik geef mezelf een opdracht ( of krijg een opdracht van de schildercursus die ik op dat moment volg) of ik werk intuïtief. Het gaat om het verwerken van een gevoel in beeldtaal.

Stap 3: Inspiratie

Om inspiratie te krijgen ga ik vaak naar buiten om te fotograferen. Ik maak graag close-up foto’s van dingen waar ik een bepaald patroon of structuur in zie. Deze foto’s geven me o.a. ideeën over kleurcombinaties die ik kan maken. Ik verzamel vaak ook foto’s op een pinbord bij Pinterest als een manier om op ideeën te komen. Ik ga naar kringloopwinkels om daar fotoboeken te kopen voor weinig geld. Ik gebruik de foto’s als basis maar geef er dan helemaal mijn eigen invulling aan.

Ook kijk ik graag naar andere kunstenaars…hoe werken zij?

Dit is Scott Bergey…een autodidacte kunstenaar die mij inspireert met zijn eigen manier van kunst maken...

Stap 4: Laat het maar zien!

Voor mij is deze stap essentieel want wat is kunst als niemand het ziet? Als niemand er iets bij kan voelen? Iets van kan vinden? Is kunst & kunst maken niet iets wat wederkerig moet zijn?

Dus maak ik foto’s van de dingen die ik maak en zet ze op deze blog. Daarna zet ik de foto’s ook op mijn Pinterest borden. Het principe is dat ik mijn werk deel met anderen zodat ik gemotiveerd wordt om lekker bezig te blijven met kunst maken. Door het volgen van schilderlessen wordt ik ook ‘gedwongen’ om mijn werk te bespreken met anderen. Waardevolle feedback waar ik veel van leer.

20170127_122058

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s