10 Tips om een eigen stijl te ontwikkelen als kunstenaar…

IMG_4796

Hoe vind je je eigen stijl in het maken van kunst?

Ik krijg vaak als feedback dat ik een ‘duidelijke en herkenbare eigen stijl‘ heb. Als ik bij andere kunstenaars ben, dan valt mij vaak op dat veel mensen nog zoekende zijn naar een eigen stem, een handschrift en/of beeldtaal. Onzekerheid, faalangst en zelfkritiek kan een belemmering vormen voor het ontwikkelen van je eigen stijl.

Daarom heb ik 10 tips die ik wil delen:

Tip 1:

 • Ontdek wat jij wilt doen. Probeer anderen niet na te doen maar ga eens na bij jezelf wat JIJ wilt maken, verbeelden of laten zien. Wil je een bepaald idee delen? Wil je een bepaald gevoel laten zien? Wat is jouw beeldverhaal?

Tip 2:

 • Hoe meer kunst je maakt, hoe meer je jezelf laat zien. Maak dus iedere dag kunst!

Tip 3:

 • Je eigen stijl wordt ook beïnvloed door: je eigen waarneming, de materialen die jij kiest, de kleuren die je aanspreken, de symbolen en tekens die jij gebruikt, de thema’s/ onderwerpen die je mooi vindt en de kunst, gemaakt door anderen, die je zelf waardeert.

Tip 4:

 • Zie kunst maken als ‘spelen‘. Het mag mislukken. Het mag niet mooi zijn. Je hoeft het niet perse aan de muur te hangen. Het mag allemaal want je bent lekker aan het spelen met materialen…neem jezelf niet te serieus en zie kunst maken als experimenteren, oefenen en ontspanning.

Tip 5:

 • Het is jouw taak om te schilderen, fotograferen, schrijven, dichten of wat voor kunstactiviteit je ook kiest. Het is niet jouw taak om je eigen advocaat, jury en rechter te zijn dus…beoordeel jezelf niet te hard.

Tip 6:

 • Zie je kunst als ‘beeldtaal‘ : vertel een verhaal of laat anderen een verhaal maken bij jouw werk. Kunst draait ook om gevoelens. Jouw gevoel en dat van degene die kijkt naar jouw werk. Het hoeft niet altijd duidelijk te zijn en soms mag je de beelden gewoon laten zien als ‘taal zonder woorden‘. Zo kan kunst ook de ander tot verbeelding zijn.

Tip 7:

 • Een schilderij kan een katalysator zijn voor het proces waarin je zit. Soms ben je iets aan het maken en dan werkt het allemaal niet…je hebt het gevoel dat je er niets van maakt en je vind dat het allemaal lelijk is. Gooi dan eens een keertje je werk niet weg maar ga even een frisse neus halen, iets eten of een muziekje luisteren. Daarna kom je terug bij je werk en ga je door met schilderen. Wat wil dit schilderij jou vertellen? Ga uit je comfortzone en onderzoek je gedachten en gevoelens van zelfkritiek, ongemakkelijkheid en onzekerheid.

Tip 8:

 • Ga van het Internet af als je onzeker wordt door het werk van anderen!  Via social media kun je dag in, dag uit met andere kunstenaars bezig zijn. De prachtigste dingen komen voorbij op Instagram of Facebook. Voel je jaloezie? Ga je denken dat jij maar middelmatig bent? Geef jezelf de vrijheid om geen kunst meer te kijken maar om kunst te gaan maken….

Tip 9:

 • Bewonder je een andere kunstenaar? Leer dan van ze…oefen gewoon met de techniek van Vincent van Gogh of de kleuren van Karel Appel maar blijf daarbij dichtbij jezelf.

Tip 10:

 • Experimenteer!
 • schilder klein als je meestal groot schildert
 • schilder eens heel groot als je meestal heel precies bent
 • verf eens met je handen…
 • ga eens abstract
 • beperk jezelf tot 3 kleuren
 • schilder eens met een grote dikke kwast
 • plak eens een doek vol met allerlei papier of andere dingen, ga erover heen met gesso en schilder dan iets wat je graag wilde schilderen

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Een gedachte over “10 Tips om een eigen stijl te ontwikkelen als kunstenaar…

 1. Pingback: Uit je hoofd naar je handen…3 redenen waarom veel schilderen goed is voor je kunstpraktijk | Studio fiep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s