Basismaterialen voor het maken van mixed-media kunst: deel 2

20170501_151411

In deel 2 van mijn serie over basismaterialen voor het maken van mixed-media kunst ga ik verder met…

4. Krijt en potloden

Ik gebruik twee krijtsoorten namelijk vette krijt of oliepastel krijt en pastelkrijtjes. Dat is een soort krijt wat droog en poederig is. Qua potloden heb ik een voorraadje opgebouwd maar ik merk dat ik het liefst met goedkope kinderpotloden werk. Ik heb ook een granietpotlood aangeschaft…dat is een potlood wat een goede zwarte dikke streep geeft.

5. Stiften

Ik heb allerlei verschillende soorten stiften die ik kan gebruiken maar ik gebruik het vaakst de Posca stiften en gewone zwarte, watervaste markeerstiften. Ik schrijf ermee of zet lijnen om wat meer kracht aan iets te geven.

6. Ecoline

Ik heb een doos met tien kleuren ecoline. Ecoline geeft een hele heldere kleur. Je kunt er allerlei effecten mee maken en verdunnen met water. Het is wel handig om papier te nemen wat geschikt is zoals aquarelpapier want op gewoon papier wordt ecoline heel bobbelig als het is opgedroogd. Ik gebruik het ook op canvas.

20170912_152755

7. Gesso en Gel

Ik ben nogal een fan van gesso. Ik gebruik het om doeken mee te prepareren voordat ik erover heen ga met acrylverf. Ook gebruik ik het om collages van papier of textiel mee te bewerken…ik ga erover heen met gesso en er ontstaat dan een leuk effect op het doek waar ik wel overheen kan gaan met acrylverf en water. Er is witte gesso maar ook zwarte gesso.

Bij het maken van een (H)Art Journal gebruik ik soms heavy gel medium. Dat is een soort pasta wat je over papier kunt smeren met een kwast om structuur aan te brengen op het papier. Op You Tube zijn er veel video’s te vinden over de manier waarop je met de gel om kunt gaan.

8. Lijm

Ik heb een voorraadje van allerlei soorten lijm. Houtlijm werkt goed als iets zwaars op een doek geplakt moet worden zoals bij een aantal van mijn VogelvoorVogel schilderijen. Verder heb ik hobbylijm, textiellijm en gewone lijmstiften.

20171128_120737

9. Fixatief

Ik gebruik de fixatief spuitbussen om bepaalde materialen beter te laten hechten op papier of doek. Ik gebruik het vooral bij houtskool, pastelkrijt, oliekrijt, potlood, waterverf en ecoline.

Ik spuit het papier meestal buiten in met de fixatief omdat het nogal stinkt. Het papier / canvas wordt dan even heel nat maar het droogt snel op.

Dit was deel 2.

In deel 3 van de serie over basismaterialen voor het maken van mixed-media ga ik verder met o.a. collage materialen, water en vernis.

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s