Beeldtaal als middel om de interactie met de ander te zoeken…

IMG_5185

Fotografie: Natascha Deijmann

Beeldtaal als middel om de interactie met de ander op te zoeken

Er zijn mensen binnen het autisme-spectrum die niet praten. Zij worden non-verbaal genoemd. Er zijn anderen die wel praten maar er moeite mee hebben om allerlei redenen. Ik ben een mens die veel praat maar het liefst zo stil mogelijk zou willen zijn. Ik heb veel leren praten omdat dit, in mijn kinderjaren, handiger was dan niet praten.

Het praten was en is voor mij een manier om ‘niet op te vallen‘ in het gezelschap van andere mensen.

Omdat mijn sociale gedrag al afwijkend was, leerde ik dit te compenseren door zoveel mogelijk mee te kletsen met andere jongens en meisjes.

Beeldtaal = Ik ben

Het begrip beeldtaal heeft meerdere betekenissen, sommigen zien het begrip vrij breed, anderen interpreteren het enger:

  • Volgens Van Dale is het een “taal die door beelden wordt uitgedrukt”.[3] In deze communicatie neemt een symbool of afbeelding de plaats in van een tekst of de spreektaal.
  • Anderen zien het als een karakteristieke stijl van een kunstenaar, een kunstgezelschap of in een kunststroming.

Beelden zijn op verschillende manieren te interpreteren. Niet dat een oneindig aantal interpretaties mogelijk is, maar afhankelijk van de voorkennis, de cultuur of de tijd worden beelden anders begrepen.[4] De beeldmaker kan dingen, omgevingen of mensen ongewoon in beeld brengen, een wijze die niet strookt met ons ‘natuurlijk’ kijken. De beeldtaal wordt uitgelegd en bestudeerd door wetenschappen zoals de waarnemingspsychologie, de kleurenleer, de kunstgeschiedenis, de cinematografie en de esthetica.

Dit komt van Wikipedia: https://nl.wikipedia.org/wiki/Beeldtaal

IMG_5251

Kunst en creativiteit heeft altijd in me gezeten maar door diverse redenen is het er pas uitgekomen nadat ik gediagnosticeerd ben in 2015 met autisme. Ik weet niet precies waarom het nu wel ‘mag’ van mezelf…ik denk dat ik me niets meer aantrek van de kritiek van andere mensen.

Ik wil kunst maken die vanuit mijn hart komt, vanuit mijn intuïtieve manier van leven doordat mijn brein anders is dan dat van de meeste mensen. Het is oké. De beeldtaal is mijn favoriete manier van interactie aangaan met de ander.

Dit schilderij heb ik opgebouwd in een aantal kleurlagen met acrylverf. Na de eerste laag heb ik er met keukenpapier en roller weer verf afgehaald. Je krijgt dan een apart effect op het doek. Nadat ik het had laten drogen ben ik er weer overheen gaan schilderen.

Willen we niet allemaal een vorm van verbinding met andere mensen?

Ik denk dat iedere beeldend kunstenaar zijn/ haar eigen beeldtaal heeft en wil communiceren met de ander.

Waarom zou je anders zoveel tijd, energie en geld steken in het maken van kunst?

Het is aan de kijker om te kijken naar de kunst en er een eigen interpretatie aan te geven. Dat kan een hele andere betekenis hebben dan de kunstenaar misschien wilde ‘zeggen’. Maar dat is nu juist het mooie…er kan een dialoog ontstaan en hopelijk ook een verbinding.

IMG_5279

Ik kwam een kunstenaar uit San Francisco tegen op Instagram. Zij heeft haar eigen bijzondere beeldtaal:

https://www.instagram.com/nicolemariemueller/

Dit is haar website: http://www.nicolemariemueller.com/

 

Bedankt voor het lezen!

Groeten, Natascha

  • Deze schilderijen komen uit de serie ‘Solo…Creation in patterns’ en zijn te koop voor 30 euro per stuk ( exclusief 6% btw) via mijn online portfolio op http://www.kunstinzicht.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s