Waarom de stemmen in mijn hoofd de echo’s van de dag zijn…

IMG_5270

Ik ben gek? Of niet…

Een groot gedeelte van mijn leven dacht ik dat ik gek was door de stemmen die ik in mijn hoofd hoorde praten, zingen, roepen….ook hoorde ik stemmen door elkaar heen praten en hoorde ik verschillende liedjes tegelijkertijd. Ik dacht dat de stemmen tegen mij spraken en werd daar erg bang van.

Ik heb bijna 10 jaar medicatie geslikt tegen dit verschijnsel maar het hielp me niet. Ik dronk alcohol om het rustiger te krijgen in mijn hoofd maar dat maakte het alleen maar erger. Ik had moeite met slapen en had moeite met leven…ik ging mezelf isoleren.

Nadat ik te horen had gekregen dat ik autistisch ben ( en dit dus al mijn hele leven bleek te zijn) ging ik op zoek naar informatie en vond, op een gegeven moment, een artikel van een andere ( Amerikaanse) autist over de stemmen in zijn hoofd. Helaas weet ik niet meer wie dat was maar hij heeft mijn leven veranderd…

IMG_5271

Hij vertelde dat hij naar zijn stemmen was gaan luisteren. Objectief naar de stemmen, muziek en andere drukte in zijn hoofd was gaan luisteren. Hij was toen tot de ontdekking gekomen dat het helemaal geen ‘enge’ stemmen waren maar echo’s van de dag:

flarden van tv programma’s, gesprekken die hij had gehoord in de trein, bij de supermarkt, op de radio, muziek die hij had gehoord op woensdag en op zaterdag, de stem van zijn moeder die zijn broertje waarschuwde 14 jaar geleden, de stem van de buurman die een gesprek had met zijn vader over de heg….

Verwerken van informatie gaat anders als je autistisch bent…

Ik ging dit ook doen…luisteren naar de stemmen in mijn hoofd….

Ik hoorde stemmen van allerlei mensen van tv, straat, mijn werk, muziek die ik gehoord had en andere auditieve prikkels die zich in mijn hoofd herhaalden als echo’s. En ik verloor mijn angst…ik ben nooit meer bang geweest voor de drukte in mijn hoofd.

Maar ik moest het wel leren accepteren en ermee om gaan. Ik ontwikkelde zelf technieken om alle prikkels te beperken zodat het minder druk werd in mijn hoofd.

  • ik kijk geen ‘gewone’ tv meer vanwege de drukke reclames maar kijk alleen uitzending gemist op de NPO.
  • ik slaap met oordoppen die ik heb laten maken bij de audicien
  • ik ben me bewust geworden van de gevolgen als ik reis met de trein, door een drukke stad loop, in een groep mensen moet verkeren e.d. Ik weet dan dat ik de dagen erna meer stemmen in mijn hoofd heb
  • ik luister iedere dag naar de stemmen in mijn hoofd om me bewust te blijven dat het ECHO’S zijn…niemand praat tegen mij of is boos op mij
  • ik breng delen van de dag door in stilte…alles uit: geen radio, tv, computer
  • als mijn hoofd heel erg druk is dan ga ik even slapen omdat het energie vreet! Ik gun mijn lichaam de rust die ik nodig heb om te kunnen leven.
  • ik kies mijn activiteiten met andere mensen zorgvuldig; enerzijds wil ik niet in een isolement raken maar anderzijds moet ik mezelf ook een beetje beschermen.
  • Ik ben van de drukke randstad verhuisd naar het platteland in het mooie Groningen zodat ik minder prikkels hoef te verwerken.

IMG_5267

Ik ben niet gek! Ik ben autistisch….

Ik vertel over mijn ervaring met stemmen in het hoofd en dat hoeft niet te betekenen dat dit voor iedereen zo is. Maar het heeft mij erg geholpen met het verminderen van de angst die ik voelde voor mijn eigen lichaam en brein. Ik voelde me eerst machteloos omdat ik gezien werd als psychiatrisch ‘ziek’ .

Nu ik weet dat de echo’s een soort auditief effect zijn in mijn brein door overprikkeling geeft dat een heel ander gevoel. Ik slik nu al jaren geen medicatie meer. Ik kan ook dit deel van mijn autisme accepteren en soms ook waarderen. Het stelt me in de gelegenheid om betere keuzes te maken voor mezelf waardoor mijn kwaliteit van leven is toegenomen.

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s