Fragmented:…autisme in beeldtaal

20170524_142533

Met mijn serie Fragmented wil ik mijn innerlijke belevingswereld verbeelden. De wereld waarin ik, soms, ten onder ga door alle details die ik waarneem via het horen, zien, voelen, ruiken en proeven.

Fragmented betekent in het Nederlands…gefragmenteerd.

Het is enorm lastig om aan niet-autisten uit te leggen hoe het is om zo gefragmenteerd te moeten leven. In een gesprek kan ik zomaar de helft niet meekrijgen…niet omdat ik psychiatrisch niet in orde ben maar omdat mijn zintuiglijke waarneming zo anders werkt dan bij die niet-autistische ander. Ook verwerk ik de informatie op een andere, langzamere manier. Soms snap ik pas drie dagen na het gesprek wat de ander nu echt bedoelde of ik blijk het weer helemaal verkeerd te hebben gehoord…Ik zie gefragmenteerd, ik hoor in fragmenten, ik voel dingen soms wel en soms niet, ik ruik het ene wel en het andere niet en soms proef ik niet eens wat ik eet…

Het is eerder neurologisch en lichamelijk dan dat er een psychiatrisch label op geplakt kan worden.

20170524_142601

Maar hoe leg ik het uit in woorden als ik zelf niet de juiste woorden kan vinden?

20170524_142544

Omdat ik zelf een beelddenker ben, probeer ik het te laten zien in abstracte beelden:

  • de chaos
  • de vele lagen in communicatie
  • de details in mijn omgeving waar ik helemaal in op kan gaan
  • het lawaai van de wereld dat me zo moe maakt
  • de vele prikkels die op me af komen en waartegen ik me zo moeilijk kan beschermen

20170524_142551

Autisme is wat het is: ik heb een ander brein dan iemand die niet autistisch is. Dat geeft onbegrip en afwijzing. Als kunstenaar in het autisme- spectrum wil ik, op alle mogelijke manieren, proberen om toch contact te blijven maken door, in mijn eigen beeldtaal, te laten zien dat ik anders ben maar niet minder…

IMG_4710 (3)

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Een gedachte over “Fragmented:…autisme in beeldtaal

  1. Pingback: Kunst & Autisme: Artivisme…over de manier waarop ik mijn kunst inzet voor de autisme-gemeenschap | Studio fiep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s