Kunst met een kleine k…

20170127_122058

Kunst lijkt zo elitair, zo verheven, zo onbereikbaar. Is dit de reden dat kunstenaars daarom zo’n moeite hebben om te zeggen: Ik ben kunstenaar en ik maak kunst!

Onzekerheid van de amateur-kunstenaar

Sinds twee jaar schilder ik samen met andere mensen. Het is me opgevallen dat mensen vaak heel onzeker zijn over hun werk…tijdens het schilderproces, bij de nabespreking. Sommige gooien hun gemaakte werk gewoon weg want ‘het is niet goed genoeg’. Hoezo? Niet goed genoeg om in het Rijksmuseum op te hangen? Niet goed genoeg voor een expositie?

Ik vind het jammer als mensen dat doen want ik denk dat juist het creatieve proces erg belangrijk is als je een kunstcursus doet.

In het verleden heb ik verschillende schrijf & fotografiecursussen gevolgd bij het UCK ( https://www.uck.nl/ ) in Utrecht en bij de Schrijversvakschool ( https://www.schrijversvakschool.nl/ ) in Amsterdam. Ook volgde ik een cursus bij de Fotovakschool ( http://www.fotovakschool.nl/ ) in Amsterdam. Les krijgen, oefenen, en datgene wat je gemaakt hebt laten zien aan anderen om zodoende de feedback te krijgen die je nodig hebt om weer verder te ontwikkelen.

Het gaat er niet om of iemand anders het ‘mooi’ vind of ‘leuk’. Het gaat erom of datgene wat jij met jouw kunstwerk wilde zeggen…het ontwikkelen van je eigen beeldtaal.

20161202_120911

Kunst met een kleine k is de kunst die dagelijks gemaakt wordt in huiskamers, zolder-ateliers, in werkplaatsen en buiten op straat en in de natuur.

Het is de uiting van zelfexpressie die mensen van binnenuit voelen. De intense behoefte om iets te maken…van textiel, van hout, van metaal, met de penseel, de fotocamera of de pen ( eh, computer tegenwoordig)…datgene wat in jou zit en wat eruit moet. Dat is kunst.

Kunst maken vanuit je intuïtie…

Bij alles wat ik maak volg ik mijn eigen regels…en die zijn er niet.

 • ik maak gedichten die helemaal niet rijmen en waar geen vast patroon in zit
 • ik schilder zonder van te voren een plan te hebben, vaak alleen een thema ( zoals mijn serie Fragmented) en al schilderende merk ik vanzelf wanneer ik het ‘af’ vind
 • soms borduur ik iets omdat ik zin heb om te borduren
 • ik gebruik allerlei materialen om weer andere dingen van te maken zonder dat ik me afvraag of dat logisch is, mooi is…ik merk vanzelf wel of het werkt of niet
 • ik maak mijn Art Journals als ik behoefte heb om een thema uit te werken

IMG_5097

Het maken van kunst is al zo oud als de mens bestaat. Het is een behoefte die er nu eenmaal is. Ik wil mensen stimuleren om niet meer zo bang te zijn voor wat anderen misschien denken…wat anderen ervan vinden is maar een subjectieve mening. Het is juist interessant om te horen wat anderen vinden want het is een toetssteen: is dat wat ik wilde zeggen/ laten zien met mijn kunstwerk ook overgekomen?

Ik krijg regelmatig de volgende feedback:

 • jouw werk is zo kleurig
 • je bent zo lekker vrij in je werk
 • er zit geschiedenis in je werk door alle lagen die je maakt
 • jij speelt gewoon met het materiaal
 • het is zo intens
 • ik word er emotioneel van
 • ik snap het niet
 •  het klopt niet helemaal
 •  het is niet naar de realiteit
 • waarom al die druppels?
 • wat is het eigenlijk?
 • tsja…..

Zoveel mensen, zoveel meningen.

20170406_080139

Zet ‘ em op!

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

2 gedachtes over “Kunst met een kleine k…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s