Maakproces van ‘The Cross’…abstract en mixed media kunst

20170705_084252

Voor mijn serie ‘Fragmented’ wilde ik ook een groot werk maken.

Ik hou zelf van grote kunstwerken en het past ook beter bij mijn werkstijl als kunstenaar. Het opbouwen van kleine elementen naar een groter geheel wat ook weer uit elkaar gehaald kan worden…een soort puzzel eigenlijk.

Ik besloot om mijn favoriete canvasdoek van 50 x 50 cm te gebruiken om een werk te maken van 1,5 x 1,5 m. Bij de mixed media kunst gebruikt men meerdere materialen; ik heb voor dit werk canvasdoek, papier, gesso, acrylverf, viltstift, potlood, houtskool, oliepastel krijt en lijm gebruikt.

20170626_153250

Dit werk baseerde ik op Exodus 14 uit de Bijbel.

Eerst heb ik de canvasdoeken twee keer in de gesso gezet. De basis maakte ik met verschillende papiersoorten: vloeipapier, papier uit een hele oude Bijbel, beschilderd papier etc. Ik gebruik meestal houtlijm om alles op te plakken. Daarna maakte ik een opzet van kleuren met acrylverf. Gewoon lekker kliederen….het ging om de emotie die ik voelde bij het bedenken van dit werk niet zozeer om hoe het er uit ging zien…

20170625_111028

Fotografie: Natascha Deijmann20170630_104505

Ik besloot dat ik een volgende laag ging schilderen in jaren ’80 kleuren. Dit deed ik met het paletmes. Ook ben ik, nadat het werk droog was, lekker gaan tekenen/ schrijven met oliepastel krijt, viltstift en potlood.

20170630_104848

Ik legde de doeken in het vierkant en bedacht dat ik de kleuren wilde vangen in een kruis en de resterende ruimte licht wilde maken. Ik maakte een mal en maakte daarna de rest wit met gesso. Dit smeer ik dan helemaal uit met mijn handen (vingerverven!) en als het een beetje droog wordt ga ik het nog wat extra insmeren met keukenpapier. Het krijgt dan een bepaalde look…

20170630_105246

Fotografie: Natascha Deijmann20170705_084334

Op het werk schreef ik met viltstift teksten uit het Requiem van Mozart omdat ik dit bij mijn idee vond passen. Uiteindelijk was het werk klaar nadat ik er nog witte vierkanten op had geschilderd en een doorlopende dunne lijn had gemaakt met zwart potlood. Dit had ik geleerd in een video van Nicolas Wilton over het maken van contrast en het gebruik van licht en donker.

Nicolas Wilton heeft een groot aantal video’s op zijn website staan met lessen over kunst, techniek en ondernemen als kunstenaar. Ideaal voor de kunstenaars die aan zelfstudie doen…

 

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s