Intuïtief schilderen… waarom kleuren zo belangrijk zijn in mijn creatief proces

20180606_212523

Vanuit mijn autisme ben ik, al vanaf jonge leeftijd, gefascineerd door de kleuren om ons heen. Vooral de natuur vormt daarin een bron van inspiratie met als favoriete seizoenen de lente en de herfst.

Kleuren staan voor emoties.

Kleuren staan voor de manier waarop ik de ander kan ervaren; sommigen mensen zijn ‘groen’ voor mij. Anderen ervaar ik als ‘blauw‘ of ‘rood’. Ook een situatie in het dagelijkse leven kan ik aanvoelen als een kleur. Een verjaardagsvisite kan voor mij als ‘geel’ aanvoelen of als ‘grijs’. Ik hou dit meestal voor mezelf en deel deze gevoelens niet met anderen.

Mijn manier van schilderen is vanuit mijn intuïtie dus laat ik me leiden door de kleuren die ik, op dat moment, voel.

20170806_091157

Kleuren beïnvloeden het creatief proces

Ik heb me niet verdiept in de kleurentheorie of in andere vormen van kleurenleer. Dat interesseert me niet want daar kan ik niet veel mee. Al schilderende ontstaan er vaak vanzelf allerlei kleurpatronen en meng ik met kleuren. Ook laat ik me niet leiden door een ‘idee’ van hoe het er uiteindelijk zou moeten uitzien. Het proces is belangrijker dan het product.

Laag na laag na laag….het stapelen van gevoelens

Het werken met meerdere lagen verf is belangrijk voor mij. Een schilderij kan ROOD beginnen en uiteindelijk eindigen in een zachte kleur groen….Ik ben dan de enige die nog weet welke kleuren (= emoties) onder de laag zit waar de ander naar kijkt….

_MG_4649

Inspiratie

Kleuren zijn ook een inspiratiebron zodat ik ideeën krijg om te gaan schilderen. Een bepaalde kleur kan dan een verlangen geven om er, in beeldtaal, iets van te maken…iets wat ik graag wil zeggen of laten zien.

Intuïtief schilderen gaat om wat je wilt zeggen of wil laten zien….

Het is het verhaal wat je laat zien in beeldtaal. Dat kan een verhaal zijn wat voor jou alleen bestemd is of wat je wilt delen of geven aan de ander.

Soms kan tijdens het schilderproces het verhaal wat je in je hoofd had ( want dat hebben mensen vaak toch…) veranderen in het verhaal van je hart. En dan heb je het echte verhaal te pakken….

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s