Buitenbeentje maakt kunst of…kunstenaar en de Outsider Art

20170406_080158
Fotografie: Natascha Deijmann

Een paar jaar geleden ontdekte ik dat ik, via het maken van kunst, eindelijk kon communiceren op een manier die mij past. Het is daarbij voor mij niet zo belangrijk of mijn kunst als ‘mooi’ of ‘commercieel’ gezien wordt door anderen.

Ik had/ heb een manier gevonden waarop ik mijn drukke autistische brein kon ontladen. Alles wat ik aan prikkels binnen krijg, de sensorische waarneming en de vele scripts in mijn hoofd….het mag er nu allemaal uit via de beeldtaal van mijn kunst en de gedichten die ik schrijf.

Maar tijdens de kunstopleiding in Amsterdam ontdekte ik dat ik moeite had met mezelf verstaanbaar maken. Het moeten toelichten van je kunstwerk in woorden bleek ik erg moeilijk te vinden omdat het bij mij zo intuïtief verloopt in plaats van rationeel en vanuit een overwogen idee. Om na te denken over iedere lijn die ik gezet heb en deze toe te moeten lichten….onmogelijk!

Ook had ik moeite met het volgen van de lessen omdat ze niet aansloten op mijn motivatie om kunst te maken. Uiteindelijk nam ik de beslissing om te stoppen met de studie omdat iedere lesdag alleen maar zorgde voor frustratie en overprikkeling in plaats van de bemoediging die ik zocht.

Ik merkte dat ik vooral mijn innerlijke wereld wilde verbeelden op een ‘eigen’ manier.

20170204_114558
Fotografie: Natascha Deijmann

Ben ik een Outsider Kunstenaar?

Het Outsider Art museum de Hermitage in Amsterdam heeft het volgende op de website staan:

‘Wereldwijd volgen Outsider-kunstenaars hun innerlijke stem: verwijderd van gebaande paden trekken de makers je mee in hun rijke belevingswereld.’

Ben ik een buitenbeentje door mijn autisme, slechthorendheid en C-PTSS?

Een buitenbeentje is iemand die in zijn uiterlijk, gedrag of denkbeelden afwijkt van zijn omgeving.

20170406_075957
Fotografie: Natascha Deijmann

Op de website van http://www.onlinegalerij.nl vond ik een boeiend artikel over de huidige denkbeelden over de Outsider Art:

Van outside naar inside

De kunstwereld is een aparte cultuur met eigen regels. Als geschoolde kunstenaar is het soms moeilijk om vrijheid hierin te vinden. Als ‘outsider’ ben je vrij te doen wat je wilt, de kunst is puur. Als kunstenaar is er ook een streven om maatschappelijk relevant te zijn, waar outsider kunstenaars dit vaak onbedoeld juist zijn.

Uiteraard zijn er in de hedendaagse tijd minder grote verschillen tussen professionals en amateurs in de kunstwereld. De autodidacte kunstenaar is erg relevant in de kunstwereld, een diploma is zeker geen vereiste meer. Ook is de ruwe kunst, of kunst geheel vanuit de binnenwereld, geaccepteerd op kunstacademie en in galerie en museum.

De term ‘outsider art’ is nog steeds geheel relevant in het aanduiden van de afkomst van bepaald werk, maar ik betwijfel of het nog gebruikt kan worden om relevante verschillen aan te duiden. Deze museums brengen de outsider, met of zonder label, toch een stapje dichterbij de ‘insiders’.

20180505_135117
Fotografie: Natascha Deijmann

Bedankt voor het lezen!

Groeten, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s