De helende kracht van kunst tijdens een rouwperiode…

20170727_195511

Fotografie: Natascha Deijmann

Kunst maken. Kunst kijken. Kunst lezen. Kunst voelen….

Ik heb ervaren dat het maken van tekeningen en schilderijen, het schrijven van verhalen en gedichten, de fotografie en het lezen over kunst een groot aandeel heeft gehad in mijn rouwproces.

Het mogen uiten van al die moeilijke gevoelens waar vaak niet eens woorden aan te geven zijn…het kan een opluchting zijn. En soms wordt na het maken van een tekening of schilderij duidelijk waar de pijn zit. Waar je nog mee worstelt en waar je staat in het proces.

Ik ben autistisch maar kreeg deze diagnose pas op 44-jarige leeftijd. De strijd die ik heb moeten voeren om te ‘overleven’ in een niet-autistische wereld was erg zwaar. Ik begreep de wereld niet en de wereld begreep mij niet. Gedurende deze lange periode heb ik veel van me af geschilderd en geschreven…de enige manier om te kunnen communiceren wat er met mij gebeurde.

Na de diagnose volgde er een periode waarin ik terug keek: waarom had niemand wat in de gaten gehad? Waarom had niemand mij ‘gezien’? Zonder verwijten maar wel zoekend naar antwoorden…

Een proces van rouw volgde en liep synchroon met de rouw rondom het einde van mijn huwelijk, het verlies van mijn werk en het verlies van vriendschappen…

De kunst werd voor mij de voornaamste manier om alle woorden om te zetten in een taal die veel beter bij mij past: de beeldtaal.

20170924_111521

Ook ging ik schrijven; gedichten volgden elkaar op in rap tempo en bloggen bleek de manier te zijn om alles overzichtelijk bij elkaar te verzamelen…

Kunstenaars die mij inspireren zijn o.a. Klee, van Gogh, Jesse Reno, Scott Bergey, Connie Solera en vele anderen die op intuïtieve basis hun kunst maken. Internet is daarbij een bron van informatie die mij vooruit helpt in het leertraject wat ik afleg.

Niemand kan zeggen hoe lang een rouwproces duurt maar wat ik wel ervaren heb is dat het belangrijk is om erdoor heen te gaan.

Het is essentieel om uiteindelijk van ‘overleven’ naar ‘leven’ te kunnen overstappen.

Kunst maken kan daarbij een hulpmiddel zijn…vooral voor degenen die moeite hebben hun emoties en gedachten te verwoorden in een gesprek.

20170728_131014

In mijn werk spelen tranen nog steeds een grote rol. Na een leven lang weinig huilen kwamen de laatste twee jaar alle opgekropte tranen eruit…

Bedankt voor het lezen!

Groet, Natascha

2 gedachtes over “De helende kracht van kunst tijdens een rouwperiode…

  1. Lieve Natascha
    Wat een mooi en kwetsbaar stuk heb je gemaakt! Dat je tranen een stroom van zegen zullen worden. …maar dat gebeurt al😊
    Lieve groet Marjolein

    Like

  2. Pingback: Rouwen maakt ruimte voor een nieuw begin…wat we van Prediker kunnen leren | Studio fiep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s