Schilderen zonder angst…prioriteit geven aan zelf-expressie

20170916_150327
Fotografie: Natascha Deijmann

Ik maak kunst zonder angstig te zijn voor afwijzing, veroordeling of om uitgelachen te worden. Ik ben regelmatig bang geweest voor dingen maar niet als ik  kunst maak. Er is geen stemmetje in mijn hoofd dat me influistert dat ik ‘er niets van kan’ of dat wat ik maak ‘niet goed genoeg is’. Ik heb die stem nog nooit gehoord.

Maar als ik met andere kunstenaars in gesprek ben, dan hoor ik deze angstgevoelens telkens weer terug…

  • ik ben niet origineel in mijn kunst…anderen zijn veel beter, leuker, creatiever dan ik
  • ik ben technisch niet vaardig genoeg
  • ik wil anders schilderen dan ik nu doe maar het lukt me niet…ik vindt het moeilijk om me te ontspannen of om iets anders te proberen
  • ik zit vast
  • ik wil abstract maar weet niet hoe
  • ik schilder al een tijdje niet meer…
  • ik zou nooit kunnen doen wat jij doet

Ik heb niet vaak een kunstenaar meegemaakt die tevreden is met wat hij/zij maakt en die zelf zegt: ik vind het echt super leuk wat ik gemaakt heb!

Ook kom ik ( vooral op internet) kunstenaars tegen die alleen maar maken wat commercieel interessant is/ wat goed verkoopt. Maar is dit dan nog kunst of ben je dan meer een productiewerker met canvasdoeken en acrylverf/?

Binnen de wereld van de Outsider Art kun je kunstenaars vinden die vooral werken vanuit hun emotie, vanuit de stemmen in hun hoofd, vanuit de positie van buitenbeentje…kunst maken op basis van intuïtie, persoonlijke behoeften en een diep verlangen naar zelfexpressie.

20160919_112046 (2)
Fotografie: Natascha Deijmann

Kunstenaars die alleen werken met potlood of pen. Kunstenaars die alleen in zwart/wit werken of die de puzzels in hun brein omzetten in levensgrote puzzels op doek of papier. Kunstenaars die honderden werken maken gebaseerd op een onderwerp wat hen blijft boeien.

Er zijn genoeg kunstenaars geweest in de geschiedenis die in hun eigen beeldtaal probeerden te verbeelden wat ze voelden, dachten of meemaakten:

20170925_104519
Fotografie: Natascha Deijmann

Om te kunnen schilderen zonder angst is het misschien belangrijk om te onderzoeken wat jij wilt uiten:

Wat wil je eruit laten komen?

Waar wil je over vertellen?

Is het werken met verf en penseel het juiste medium daarvoor?

Heb je misschien gedichten of verhalen in je die je beter kan opschrijven dan ze proberen te schilderen?

Heb je een onderwerp wat je enorm boeit maar wat misschien beter gefotografeerd of gefilmd kan worden dan het te schilderen?

Hou je van kleuren maar komt datgene wat je wilt verbeelden niet goed uit met verf? Is het werken met textiel dan niet een andere manier om datgene wat in jou zit te verbeelden?

20170517_071705
Fotografie: Natascha Deijmann

Ik lees veel over kunst. Maar ik lees nog meer over creativiteit en het creatieve proces want dat vindt ik erg boeiend.

Wat maakt dat de ene kunstenaar zich volledig overgeeft aan datgene in hem/haar wat er in zit (en wat er uit moet) en wat maakt dat de andere kunstenaar vastloopt in angstgevoelens en zich alsmaar geremd voelt door (zelf)afwijzing?

Voor mij geldt vooral dat ik kunst maak vanuit de stelling:

Er is maar 1 regel…er zijn geen regels!

En dat betekent dat ik kunst maak zonder dat ik me ‘ergens’ aan moet houden. Ik hoef me niet aan de ‘realistische waarneming’ te houden. Ik mag een blauwe zon met groene wolken schilderen als ik dit wil. Ik mag 63 schilderijen maken die gaan over tranen. Ik mag acrylverf mengen met koffieprut en verbaasd zijn over het effect.

Het kan niet mislukken als het een experiment is.

Het kan niet mislukken als ik, datgene wat ik gemaakt heb, weg kan gooien of lekker kan verscheuren.

Op het moment dat je prioriteit geeft aan zelfexpressie en het verbeelden van datgene wat in je zit in je eigen beeldtaal maakt het niet meer uit wat de buitenwereld daarvan vindt.

Men kan er een mening over vormen, je feedback geven of het afwijzen…het maakt niet uit want daar gaat het niet om. Het gaat erom dat jij iets hebt laten zien van jezelf in de kunst die je maakt of dat nu met verf en penseel is of met een andere kunstvorm…en dat is niet iets om bang voor te hoeven zijn.

20180707_100305
Fotografie: Natascha Deijmann

Bedankt voor het lezen!

Groet, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s