Veranderen…een flexibele manier van denken en doen

IMG_5157

Fotografie: Natascha Deijmann

Op dit punt in de tijd verlang ik naar verandering in mijn leven en dit confronteert me gelijk met mijn autisme…ik heb ook moeite met verandering.

In mij is een grote behoefte aan duidelijkheid, voorspelbaarheid en veiligheid.

Tegelijkertijd weet ik, uit ervaring, dat verandering mij ook goed kan doen. Een andere omgeving om in te wonen, werken, leven kan uitdagend zijn maar ook inspirerend. Want ik heb ook behoefte aan nieuwe dingen om naar te kijken, te voelen…ik wil graag minder lawaai om me heen, minder mensen en meer natuur.

Ik verlang ernaar om te gaan wonen in een omgeving die mij minder overprikkeld zodat ik vaker naar buiten kan gaan dan ik nu doe.

Voor mij is het belangrijk om tijdens een grote verandering, zoals een verhuizing, het overzicht te blijven houden: wat gebeurt er en wanneer? Het is dan pittig om niet te verzanden in details maar de ‘big picture’ te blijven zien. Het vraagt om flexibiliteit in mijn denken en doen.

Helaas ben ik niet ieder moment even flexibel; dit verschilt soms per uur en heeft te maken met de sensorische overgevoeligheid vanuit mijn autisme.

Daarom geef ik mezelf de gelegenheid om regelmatig te checken bij mezelf: hoe voel ik me eigenlijk? Bang, Blij, Boos, Bedroeft? Ook mag ik van mezelf naar behoefte stimmen, fiepen en even ‘geen volwassene zijn‘. Lekker opgaan in mijn eigen autistische wereld zonder rekening te hoeven houden met de niet-autisten om me heen.

Op deze manier krijgt mijn leven “na de diagnose” steeds meer een vorm die beter bij mij past dan voorheen.

 

IMG_5159

Fotografie: Natascha Deijmann

Bedankt voor het lezen!

Groet, Natascha

 

Een gedachte over “Veranderen…een flexibele manier van denken en doen

  1. Pingback: Kunst & Autisme: Artivisme…over de manier waarop ik mijn kunst inzet voor de autisme-gemeenschap | Studio fiep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s