Ontmaskeren…je kunt pas worden wie je bent, als je weet wie je bent

20171127_104600
Fotografie: Natascha Deijmann

Ik las met veel interesse het artikel van Sonia Boue waarin zij  schrijft over haar manier om alle maskers die zij droeg (voordat zij wist dat ze autistisch was) af te leggen. Sonia is ook een kunstenaar die blogt op haar website The Other Side.

Ook ik ben me bewust geworden van alle manieren waarop ik al vanaf mijn kindertijd heb geprobeerd om mee te doen, erbij te mogen horen en om niet al te afwijkend over te komen bij anderen. Dat heb ik geleerd in het traject wat ik de laatste jaren heb gelopen en wat nu afgerond is.

  • Ik imiteerde andere meisjes maar had geen idee waarom ze deden wat ze deden: als iedereen aan het giechelen was, deed ik dat ook. Als iedereen aan het dwepen was met John Travolta dan deed ik dat ook. Maar ik wist niet waarom en daarom voelde ik me toch erg onzeker.
  • Ik vluchtte weg in mijn eigen fantasiewereld en speelde veel buiten. Buiten was ik meestal een detective of een bioloog. Andere keren was ik een tovenaar of een moeder. Spelen dat ik iemand anders was gaf me een veilig gevoel want op TV had ik gezien hoe het moest en wat de regels waren.
  • In mijn puberteit werd ik New Wave...dan wist ik tenminste van welke muziek ik moest houden, wat voor kleding ik moest dragen en dat ik mijn haar moest touperen. Ik probeerde op Robert Smith van The Cure te lijken maar dat werd door de volwassenen om me heen niet echt gewaardeerd.

Ook toen ik volwassen was bleef ik gewoon met dit gedrag doorgaan: als mijn collega’s mopperden, dan mopperde ik mee. Als mensen zich boos maakten om iets dan deed ik ze na. Of als iemand iets van me verwachtte waarvan ik niet wist hoe het moest dan ging ik uitgebreid googelen…hoe gedraag je je op een gezamenlijk dagje winkelen? Hoe overleef ik een teambuilding zonder blunders te maken?

Wat doe je wel? Wat doe je niet? Hoe zorg ik ervoor dat ik niet ‘anders’ ben?

20171027_121108
Fotografie: Natascha Deijmann

Op het internet vond ik wat links die misschien interessant zijn voor mensen die er meer van willen weten:

20171027_100852
Fotografie: Natascha Deijmann

Tijdens mijn huwelijk probeerde ik de rol van echtgenote, schoondochter, schoonzus, buurvrouw en kerklid in te vullen door veel informatie te zoeken bij andere vrouwen. Ook had ik wel mijn grote inspirators zoals Oprah. Maar ik viel vaak door de mand…ik deed wat ik dacht dat moest maar voelde altijd dat het niet klopte. Waarom voelde ik me zo anders dan de vrouwen om me heen? Waarom voelde ik me zo eenzaam terwijl er steeds veel mensen om me heen waren?

Het leverde een enorme stress op met als gevolg dat ik 8 burn-outs heb gehad.

20171127_104605
Fotografie: Natascha Deijmann

Om erachter te komen welke maskers ik droeg en hoe ik mijn autistische gedrag camoufleerde moest ik eerst accepteren wie ik ben: ik ben autist. Pas daarna kon ik letterlijk in beeld gaan brengen wat er allemaal aan gaven/talenten/beperkingen en mogelijkheden in mij verstopt zat.

Ik moest leren dat ik door mijn fragmentarische waarneming en voorkeur voor details op een andere manier door het leven ga…ook mijn sensorische overgevoeligheid en mijn weerstand tegen onbekende situaties maakt mijn leven anders…niet minder.

Ik moest erkennen dat ik een slimme meid ben maar het schoolsysteem niet aankan vanwege mijn onvermogen op het gebied van organisatie en planning. Ik moest dromen over studeren laten gaan…


Ook moest ik accepteren dat ik mijn eigen emoties/ de emoties van anderen heel vaak niet herken door een gebrekkige Theory of Mind. Dit maakt samen-zijn met anderen vaak spannend voor me…

Ontmaskeren is een leerproces wat heel mooi is…de echte jij komt naar buiten en mag zijn/haar stem laten horen!

Bedankt voor het lezen!

Groet, Natascha

3 gedachtes over “Ontmaskeren…je kunt pas worden wie je bent, als je weet wie je bent

  1. Pingback: Beeldtaal als middel om de interactie met de ander te zoeken… | Studio fiep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s