Hoe een schildercursus van mij een beeldend kunstenaar maakte…

Vandaag neem ik afscheid van de schildercursus waar ik de laatste 3 jaar naar toe ben gegaan.

In de eerste les had ik nog nooit gewerkt met acrylverf, houtskool, oliepastelkrijt of canvas…eigenlijk had ik alleen emoties proberen te verbeelden met waterverf voor kinderen. Er ging een wereld voor me open en dat stimuleerde me enorm om zelf te gaan experimenteren met materialen en technieken die ik vond op internet.

Ik bleek het een prettige ervaring te vinden om iedere week op een vast tijdstip aan de gang te gaan met een opdracht en er dan mijn eigen invulling aan te geven. Maar het laatste jaar merkte ik dat ik de opdrachten niet meer nodig had: ik was meer bezig met mijn eigen  kunst dan dat ik nog begeleiding nodig had om te gaan schilderen.

Via andere kunstenaars en kunstliefhebbers op het internet leerde ik veel over de manier waarop kunstenaars (kunnen) werken. Ik besloot dat een aantal dingen goed bij mij werkten:

 • ik ging werken in series: Fragmented, Focus, Solo
 • ik gaf iedere serie een titel en een soort basis thema
 • ik ging mijn eigen technieken verdiepen waarbij ik vanuit mijn intuïtie ging werken
 • ik ben gaan meedoen aan exposities en heb nu een expositie gehad in Rotterdam en in Brussel ( ik deed mee voor de ervaring)

Langzaam ontdekte ik wat ik leuk vond om te maken, wat ik zelf mooi vond om te zien en leerde ik welke technieken wel of niet bij me pasten.

Ik ging mezelf ineens Kunstenaar noemen….want dat is hoe ik me voel.

Ik heb veel positieve feedback gehad tijdens de schilderlessen maar ik merkte zelf wel iedere keer een verschil tussen de andere deelnemers en mezelf…ik was/ben veel experimenteler ingesteld en ben niet bang om datgene wat ik heb gemaakt heb te verscheuren of weg te gooien. Ik was/ben niet bang om te falen en ging dus op een andere manier te werk dan mijn klasgenootjes. Op een gegeven moment maakte ik zelfs de grap: Je werk komt niet in het Rijksmuseum te hangen, hoor! Dus relax….

Vanuit mijn autisme liep ik vaak tegen dezelfde dingen aan:

 • ik begreep de opdracht verkeerd en bleek dus iets anders te hebben gemaakt dan de anderen
 • ik had moeite om naar de realiteit te schetsen/ schilderen en kon dit moeilijk uitleggen aan anderen ( want hoe leg je uit dat je gewoon niet ‘ziet’ wat zij zien?)
 • Ik was vaak veel eerder klaar dan anderen omdat ik in een hyperfocus had gezeten en dus de invloeden van buitenaf niet mee gekregen had….mijn tempo lag daarom hoger

Ik merkte dat het volgen van de schilderlessen niet meer aansloot bij mijn behoefte om kunst te maken:

ik wil nu alleen nog maar kunst maken vanuit mijn eigen idee en met mijn eigen werkwijze

Ik wil alle studenten waarmee ik samen les gehad heb bedanken voor de leerzame feedback. Ik wens jullie nog heel veel plezier bij het schilderen….en een speciaal bedankje voor Willem 😉

Bedankt voor het lezen!

Groet, Natascha

3 gedachtes over “Hoe een schildercursus van mij een beeldend kunstenaar maakte…

 1. Leuk stukje en deels herkenbaar. Bij een fotocursus “een eigen kijk” raakte ik een paar keer in discussie met de cursusleider omdat hij duidelijk een ander kijk had op een onderwerp als ik. Mijn foto van een boom met een fragiel wortelstelsel had ik de titel ROOTS gegeven, omdat ik mijn roots nog steeds onduidelijk en wankel vind. Dat vond hij, en medecursisten, geen goede combinatie en op dat moment kon ik niet verwoorden wat ik bedoelde. Steeds probeerde ik zijn opdrachten goed uit te voeren maar het was niet zoals hij het bedoelde. Toen begreep ik dat ik de dingen nu eenmaal anders zie en andere gevoelens heb bij mijn foto’s dan andere mensen. Welk gevoel ik heb bij een foto heb is mijn gevoel, als dat niet over komt is het pech voor de ander. 😉

  Like

 2. Hoi Natascha,
  Wat mooi jou ontwikkeling te volgen!
  Je bent een topper! Veel dingen van jou geleerd😊
  Ga lekker zo door…daar ben je vast voor geroepen en heel veel succes met je studie! Lieve groet Marjolein

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s