70 maal 7…vergeven is niet moeilijk voor christenen, toch?

70 maal 7…vergeven is niet moeilijk voor christenen, toch?

Omdat ik conflictvermijdend ben, vergeef ik de ander snel. Ik heb er gewoon moeite mee als dingen zo…onaf zijn.

Ik hou niet van boos zijn. Ik voel me zelden wrokkig. Dus is vergeven niet al te moeilijk voor mij. Wat wel gebeurt is dat ik, nadat iemand mijn gekwetst heeft, voortaan bang voor diegene ben. Ik ben dan bang dat diegene mij weer gaat kwetsen omdat ik niet kan vergeten wat diegene gedaan heeft…

Vergeven is dus iets anders dan om alles te kunnen vergeten.

70 maal 7…vergeven is niet moeilijk voor christenen, toch?

Mattheus 18: 21 + 22

Daarop kwam Petrus bij Hem staan en vroeg: ‘Heer, als mijn broeder of zuster tegen mij zondigt, hoe vaak moet ik dan vergeving schenken? Tot zevenmaal toe?’

En Jezus antwoordde: ‘Niet tot zevenmaal toe, zeg ik je, maar tot zeventig maal zeven.’

Hoe kan ik vergeten dat die ander mij pijn heeft gedaan?

Ik heb vaak mensen horen zeggen dat ze iemand niet konden vergeven om allerlei redenen:

  • de ander bood geen excuses aan
  • de ander toonde geen berouw
  • de ander toonde geen inzicht in eigen daden
  • dat wat de ander gedaan had was te slecht

Maar voor mij werkt het heel anders…ik vergeef mensen zonder dat ze spijt hoeven te betuigen, berouw of inzicht tonen. Ik vergeef mensen omdat ik zelf niet met boosheid en wrok in mijn hart wil leven. Het enige waar ik mee moet leren omgaan is de angst die ik voel voor degene die mij gekwetst heeft; het gevoel dat ik op mijn hoede moet zijn.

Soms besluit ik daarom dat ik niet meer met diegene om wil gaan….

70 maal 7…vergeven is niet moeilijk voor christenen, toch?

Een hele belangrijke les heb ik geleerd van de Here Jezus toen Hij aan het kruis hing en tegen de Vader zei: ‘ Vergeef het hun want zij weten niet wat ze doen…’

Ik weet ook heel vaak niet wat ik doe en soms kwets ik andere mensen. Soms kwets ik de Here God door af te dwalen, soms kwets ik mezelf door niet goed voor mezelf te zorgen. Als mens weten we de helft van de tijd ook niet waarom we dingen doen of waarom we telkens weer dezelfde zonde doen…

Ik weet dan dat er, door de genade, ook vergeving voor mij is. Wie ben ik dan om de ander niet te willen vergeven?

Ik hoop dat ik nog leer om daarna niet meer bang te zijn en datgene wat gebeurt is ook echt te kunnen vergeten.

Dit is de tekst:

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s