Wanneer mag je jezelf een kunstenaar noemen?

IMG_5010

Fotografie: Natascha Deijmann

Ik BEN een kunstenaar. Ik WERK als kunstenaar. Ik MAAK kunst….wanneer mag ik mezelf een kunstenaar noemen?

  • op het moment dat ik een schilderij verkoop?
  • op het moment dat ik mijn werk laat zien in een expositie?
  • op het moment dat de ander ( maakt niet uit wie) zegt: jij bent een kunstenaar?
  • op het moment dat je een diploma krijgt van een kunstacademie?

Ben ik een kunstenaar omdat ik dat zelf vindt of heb ik een ander nodig om dit voor mij te bevestigen?

Ik ben mezelf een kunstenaar gaan noemen op het moment dat ik dacht: hee, ik maak nu kunst!

Door deze website te gaan maken, mijn kunst hier te laten zien en de vele mooie reacties die ik krijg, bevestigde dit voor mij dat ook andere mensen mij als kunstenaar gingen zien. Maar het begon allemaal bij mezelf en de erkenning die ik mezelf gaf. Want ik hoef niets te verkopen of te exposeren om mezelf kunstenaar te mogen noemen. Dat maakt helemaal niets uit….

Ik maak gedichten…ik ben een dichter.

Ik maak foto’s…ik ben een fotograaf.

Ik schilder…ik ben een schilder.

Sowieso is het tegenwoordig niet helemaal duidelijk wat nu precies KUNST is…wie bepaald dat? Wel weten mensen vaak wat ze wel/niet mooi vinden. Of ze vinden dat iets knap gemaakt is. Soms is iets niet perse mooi maar wel interessant.

Misschien zijn kunstenaars tegenwoordig dan ook meer ‘makers’. Zoals een choreograaf een dans bedenkt en laat uitvoeren door dansers, zo is de kunstenaar ook de bedenker en uitvoerder van zijn/ haar eigen ideeën.

Is dan het hebben van creatieve ideeën en het daarna kunnen omzetten in een kunstwerk dan een voorwaarde voor het ZIJN van kunstenaar?

Misschien wel…Ik denk dat een combinatie van creativiteit en het daarna willen maken dichtbij het kunstenaarschap komt. Het hebben van een creatief proces is niet zichtbaar voor anderen; dat weet alleen jij.

Je bepaald zelf of je een kunstenaar bent.

IMG_5019

Fotografie: Natascha DeijmannBedankt voor het lezen!

Groet, Natascha

  • Deze schilderijen komen uit de serie ‘Solo…Creation in patterns’

2 gedachtes over “Wanneer mag je jezelf een kunstenaar noemen?

  1. Pingback: Kunst & Autisme: Artivisme…over de manier waarop ik mijn kunst inzet voor de autisme-gemeenschap | Studio fiep

  2. Pingback: De kunstenaar met autisme…een eigen manier van kunst maken | Studio fiep

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s