Mijn eerste doos waterverf…autisme-beeldtaal in 1999

20181010_112754

Zo voelt het om vast te zitten in depressie….wat is er toch met mij?

In 1999 kreeg ik van iemand een doos waterverf en heb ik, tijdens een burn-out, iets geprobeerd te verbeelden van hoe ik me toendertijd voelde. Schilderen en tekenen had ik niet echt gedaan en het ziet er dan ook allemaal nogal eenvoudig uit.

Toch heb ik deze tekeningen bewaard en kwam ik ze laatst weer tegen. Ik wil ze delen vanwege de beeldtaal die ik toen had. Het duurde toen nog 16 jaar voordat er werd vastgesteld dat ik autistisch ben.

20181010_112012

Ik leef vanuit verstand ( = groen) en mijn hart is intens verdrietig ( = zwart) en de wereld om me heen zijn brokstukken van gevoelens van al die andere mensen, waar ik niets van lijk te begrijpen ( = oranje)….

20181010_112052

Ik voel me niet zoals ik zou willen…verstand en gevoel samen in balans. De depressie zorgt voor al die lagen van onbegrip tussen mij en de anderen. Het lukt me niet om te praten zonder het masker op te zetten en al mijn gevoel te verbergen…En soms lukt het me niet om het masker op te zetten…te moe.

20181010_112135

Mijn wereld bestaat uit puzzelstukken en ik moet iedere dag weer al die puzzelstukjes bij elkaar zoeken. Groen staat voor alle feiten die ik waarneem en oranje staat voor alle emotionele dingen die ik waarneem. En ik…ik sta er eigenlijk buiten. Ik neem het alleen maar waar en moet eerst puzzelen, puzzelen, puzzelen. Ik moet het immers allemaal begrijpen, toch?

20181010_112744

Aan de andere kant van de glazen wand zijn de anderen. Ik wil daar ook wel zijn maar het lukt me niet…ik herken mezelf niet in hen. Ik hoor hun woorden vaak wel maar begrijp ze niet. Ik zie hun sociale omgang met elkaar maar begrijp het niet…Ze maken me bang.

20181010_112734

De wereld is eng…ik wil niet naar buiten. Ik wil niet praten. Ik ben bang.

20181010_112718

Als ik iedere dag moedig probeer door te lopen en me niet meer bang laat maken door de wereld om me heen….kom ik dan uit de donkere tunnel in het licht? Is er hoop voor mij? Kan ik van overleven naar ‘leven’?

Nawoord:

Het is gelukt! Ik ben moedig doorgelopen en heb leren leven in deze wereld die voor mij, tot op vandaag, nog steeds erg moeilijk te begrijpen is. 

 

Bedankt voor het kijken!

Shalom, Natascha

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s