5 redenen waarom abstract schilderen een vorm van creatieve zelfzorg kan zijn…

20181110_132030

Fotografie: Natascha Deijmann

Schilderen als creatieve zelfzorg zie ik als een manier om te dealen met de dingen die je bezighouden maar waar je nog niet klaar mee bent.

Dat kan iets zijn uit het verleden maar ook in het heden. Voor jezelf zorgen is meer dan werken aan een goede lichamelijke gezondheid, een schoon huis en fijne relaties….het is ook compassie hebben voor jezelf.

Het is oké.

Je mag het even niet meer zien zitten…

Je mag even stil staan bij pijnlijke gevoelens of beseffen dat je gek wordt van alle drukte om je heen. Je mag even tijd nemen om uit je hoofd te gaan en alleen maar bezig te zijn met kleuren, vormen, symbolen en verf aan je vingers.

Ik wil je 5 redenen geven waarom abstract ( en misschien ook mixed media) schilderen een vorm van creatieve zelfzorg kan zijn:

Reden 1: Je kiest bewust even voor jezelf

Om abstract te gaan schilderen heb je geen inspiratie nodig; alleen tijd. Je pakt gewoon je materialen bij elkaar en kan gaan beginnen. Ik start altijd met het kiezen van verfkleuren. Mijn keuze voor de kleuren zeggen iets over mijn emotie van dat moment. In bovenstaand voorbeeld begin ik met felle kleuren: oranje, rood, roze.

Reden 2: Je kiest voor een zintuiglijke/ sensorische ervaring waardoor je ‘uit je hoofd’ gaat en vanuit intuïtie gaat schilderen.

Veel mensen komen tegenwoordig nog weinig in contact met hun intuïtie omdat we vaak bezig zijn met taken en vaardigheden die vooral met nadenken te maken hebben. Bij creatieve zelfzorg ligt de nadruk juist op de andere kant; het afgaan op je gevoel zonder daar al te veel vragen over te stellen. Schilderen doet een beroep op je zintuigen omdat je gaat ruiken en voelen. Het kiezen van een vorm of een symbool gaat intuïtief…het is niet belangrijk waarom jij je vandaag aangetrokken voelt door ronde vormen.

Reden 3: Tijdens het schilderen kun je tot inzichten komen

Abstract schilderen kan symbool staan voor het chaotische leven dat veel mensen leiden. Net als je denkt dat alles prima gaat, gebeurt er weer wat waardoor je van slag raakt. Als je niet flexibel bent dan kan er veel spanning ontstaan. Het leven is niet maakbaar en de mens zelf ook niet. We moeten leren meebewegen met het leven maar ook de tijd nemen om te verwerken.

Werken met collage tijdens het schilderen kan de vele lagen van je leven uitbeelden. Het knippen en plakken van papier werkt rustgevend…je geeft jezelf de tijd om je hoofd iets leger te maken.

20181110_131940

Fotografie: Natascha Deijmann

Reden 4: Je leert jezelf omgaan met onrealistische verwachtingen

Een schilderij hoeft niet ‘mooi’ te zijn. Een schilderij hoeft ook niet ‘af’ te zijn maar mag een werk in uitvoering blijven. Bij creatieve zelfzorg gaat het om het proces en niet om het product. Dus mag je halverwege het schilderen van kleur veranderen of alles weer eraf vegen en overschilderen met andere kleuren. Het is allemaal voor jezelf bedoelt.

In de huidige tijdgeest worden we, dagelijks, geconfronteerd met onrealistische verwachtingen. Soms blijken we die van anderen te hebben maar vaak ook van onszelf. Dan is het goed om te beseffen: ‘Ik ben gewoon een mens die heel hard zijn/haar best doet en dat is voldoende’. Het is oké om niet perfect te zijn. Juist de diversiteit van mensen maakt het leven zo interessant….

Reden 5: Je schilderij kan een vorm van beeldtaal zijn waarmee je iets kan communiceren naar jezelf en/of de ander.

En als je schilderij dan droog is en je kijkt er een tijdje naar (en je negeert dat kritische stemmetje in je hoofd) vraag jezelf dan eens af:

Wat heb ik hiermee willen zeggen?

En als je wilt dan kun je het schilderij laten zien aan anderen en vertellen over het proces wat je hebt meegemaakt en de emoties & gedachten die daarbij zijn gepasseerd. Het schilderij kan een opening zijn voor een waardevol gesprek met de ander.

20181110_131930

Fotografie: Natascha Deijmann

Bedankt voor je bezoek!

Shalom, Natascha

2 gedachtes over “5 redenen waarom abstract schilderen een vorm van creatieve zelfzorg kan zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s